20-07-07

Week 1, training 2

Na heel wat km's te hebben gefietst de laatste weken, hebben we vandaag toch eens tijd gemaakt voor een loopje.
Tegen half 10 zijn we op de Finse piste in Bocholt vertrokken. De training was net hetzelfde als vorige keer: 10 min inlopen, rekken en strekken, en dan de training van 35 min, in hartslagzone 151-169.
Deze keer had ik toch iets meer moeite om in de zone te blijven. 4 maal een piepje gehoord van de garmin, maar gelukkig daalde de hartslag wel redelijk door te vertragen.
De warmte, tja, daar heb ik nog altijd serieus last van bij het lopen. Het tempo stelt niet veel voor. Maar ja, toch weer een training afgewerkt, hé.

20-07-2007

 

Straks gaan we barbecuen bij Loes, waarmee ik samen in Leuven heb gestudeerd vroeger. Ik kijk er al naar uit! Verslagje en foto's volgen wel de komende dagen ...

Ah ja, voor ik het vergeet, deze week heb ik eens bloed laten trekken, gewoon als controle. Ik had de indruk dat ik wat moe ben de laatste tijd...
Enfin, de oorzaak is gekend. Een tekort aan ferritine. Of (als ik het me goed herinner) te weinig ijzerreserve in het lichaam. Blijkbaar niet zo uitzonderlijk bij lopers, als ik volgende website mag geloven: http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/ergoge...)

"Zoals eerder vermeld komt ijzertekort of anemie regelmatig voor bij (duur)atleten. In een overgroot deel van de gevallen komt dit niet door een afname van het ijzergehalte maar door een toename van het plasmavolume in het bloed, wat een normale aanpassing van het lichaam is bij duurtrainingen. Het absolute ijzergehalte is in dit geval dus niet verlaagd, je mag dus eigenlijk niet spreken over een ijzertekort. Deze vorm van relatief ijzertekort wordt aangeduid met de term “sportanemie”.
Bij een groot aantal atleten is er echter ook een absoluut tekort aan ijzer gevonden. De belangrijkste reden hiervoor is meestal een te geringe opname van ijzer via de voeding (wat vooral bij vegetarische atleten nogal eens voorkomt). Ook verliest het lichaam hoeveelheden ijzer via transpiratievocht. Recente studies hebben verder aangetoond dat er ten gevolge van extreem zware duurinspanningen kleine bloedingen in het maagdarm stelsel en de urinewegen ontstaan waardoor er ook via de ontlasting en urine bloedverlies optreedt. Vrouwelijke atleten lopen door nog eens extra risico op het ontwikkelen van een anemie doordat zij vaak tijdens de menstruatie veel bloed kunnen verliezen."

Enfin, ijzerbruistabletjes nemen, en binnen een week of 6 mag ik nog eens bloed laten trekken. En dan zullen we het wel zien, zeker...
Nu eerst genieten van de vakantie...

11:50 Gepost door Tine in Sport | Permalink | Commentaren (1) | Tags: lopen |  Facebook |

Commentaren

Had een paar maand terug ook ijzertekort, nu eet ik elke morgen een kommeke cornflakes met melk en gaat al stukken beter.

Gepost door: Stofke | 20-07-07

De commentaren zijn gesloten.